ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ Е ДАЛАВЕРА ЗА 150 МИЛИОНА

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Агентите от Паричния, пардон, от Патриотичния фронт начело с потомствения агент Иван искат задължително гласуване. Даже вече прокараха закона на първо четене. Защо ли? ЗАЩОТО ИМА ДАЛАВЕРА: партиите, включително и Вътрешната Македонска (Македония не е ли друга държава?) Революционна (демек пак Ленин, Троцки, Сталин, чавдарци) Организация – ВМРО и скатаджиите, ще спечелят като субсидии още 150 милиона, това е основният мотив, не се връзвайте на разни други „патриотични“ лафове на дебелаците в Парламента.

Очаква ни насилствено повсеместно гласуване на всички избори – парламентарни, европейски, местни, референдуми и др.
Според мен задължителното гласуване е тъпа утопия, измислена от болен мозък. То е нов социален институт, напълно непознат у нас, който в същността си е чужд и ненужен, представлява пълна глупост, замислен е като поредна кражба на обществени пари, като грандиозна далавера. Поставя и ред много любопитни проблеми и казуси, 12 на брой.

Първо, никога на територията на България не е имало такова чудо. То противоречи на свободния дух на българите, които никога не са били заставяни от властите, включително и през турското робство, да изразяват насила своите политически становища и предпочитания.

Второ, чл. 42, ал. 2 на нашата Конституция дава на пълнолетните български граждани ПРАВО, а не вменява задължение, „да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа“. Създаването по какъвто и да било начин на задължения в тази сфера определено би било брутален неконституционен акт.
Трето, както се вижда от днешната политическа ситуация, и без задължително гласуване избирателите изолираха етническата партия ДПС от властта, вероятно завинаги, което означава, че евентуалното въвеждане на задължително гласуване вече няма цел, доколкото целта беше да се намали относителното изборно участие на гласоподавателите за ДПС, и вече би било безцелно в обществен и в политически план. В този смисъл то е тъпо и глупаво.

Четвърто, тъпо и глупаво е задължителното гласуване и в чисто практически план. То просто не може да се осъществи, тъй като за да има смисъл задължението да се гласува, то би трябвало да е снабдено със съответната действаща санкция за този, който по една или друга причина не гласува. Каква ще е тази санкция за този, който не ще да плати глобата от 50 лв. и не е социално слаб, кой ще следи за изпълнението на задълженията за гласуване на 7 072 000 български избиратели (според ЦИК), кой ще събира парите от глобените негласували избиратели-нарушители, съдебните изпълнители ли, какво ще стане с тези, които постоянно отказват да си платят за нарушението, рецидивисти ли са, предвижда ли се затвор за нарушители-рецидивисти и т.н. Тези въпроси звучат много особено и нямат разумен отговор.
Пето, според официално изявление на ЦИК, в избирателните списъци са включени „мъртви души“ и те са между 850 000 и 1 000 000. Кой и как ще преценява дали лицето Х, което е български гражданин и живее в чужбина (Австралия, например) е изпълнило задължението си да гласува на местните избори в Полски Тръмбеш, как ще го накаже, ако не го е изпълнило – ще ангажира администрацията и полицията на Н. В. Кралицата на Великобритания ли? Кой и как ще установи, дали лицето Y, заминало преди 25 години за Нова Зеландия, но фигуриращо в списъците на ЦИК, не е напуснало междувременно и тоя свят и вече не е в Отвъдното, за да не го санкционира властта на ГЕРБ за негласуване, кого ще пита, тамошните погребални агенции и гробищната администрация ли?

Шесто, наличието на „мъртви души“ в системите на ЕСГРАОН и ЦИК в такъв обем е шокиращо само по себе си, но със закон да накараш същите тези „мъртви души“ и задължително да гласуват, вече си е чисто шизофренно издевателство, проблемът става медицински, разбира се, ако не е съвместен с преброителите изборен трик.
Седмо, аргументите, че в 3 (забележете, само 3!) от от 50-те държави в Европа – Белгия, Люксембург и Гърция – имало задължително гласуване, са несъстоятелни по много причини: а.) България е твърде различна от на двете най-богати монархии, за да се сравнява с тях; б.) Законите за задължително гласуване в тези страни са архаични – в Белгия законът е от 1911 год., в Люксембург е от 1919 год., а в Гърция е от 1892 год. (през 2001 год. е отменен), и са отразявали тогавашната ситуация; в.) И в трите държави сега съответните закони са напълно формални и въобще не се спазват, например, на парламентарни избори в Гърция са гласували 58% от избирателите, а в Белгия, където се предвижда глоба, от 12 години няма нито един снкциониран, въпреки че нарушителите са изключително много.
Осмо, радетелите на задължителното гласуване пропускат да посочат, че в света със задължително гласуване са главно бивши изпаднали мизерни колониални „бананови“ страни като Боливия, Коста Рика, Доминиканската република, Хондурас, Мексико, Панама и Парагвай, които според мен не са еталон за европейска България.

Девето, нужно е още да знаем, че задължителното гласуване е обичан социален институт в ислямските страни – Либия, Ливан, съседна Турция и други, които също са доста различни от нас, най-малкото. Валерчо и агент Иван ни подготвят за исляма ли?
Десето, ясно се вижда поредният замисъл за мащабна кражба на пари от бюджета, в размер на около 150 милиона. Тези пари ще ги вземат управляващите политически партии (а в момента всичките са управляващи: едни (ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ) – пряко, в коалиция, а другите (БСП чрез Калфин и агента Гоце, братското ДПС, братската „Атака“и преориентиралият се БДЦ) – косвено и нелегално. При парламентарните избори тази година гласуваха 3 500 585 души. Това донесе на партиите общо около 150 милиона лева субсидия от държавния бюджет. С въвеждането на задължителното гласуване данъкоплатците ще предоставят на партиите още поне 150 милиона, значи общо над 300 милиона, защото избирателите ще са два пъти повече. Освен това парите от глобите, които според мен съвсем няма да са малко (ако, например, 10% не гласуват, от тях ще бъдат събрани глоби в размер на 35 милиона лева), също ще бъдат предоставени на партиите за харчилък.
Единадесето, от далаверата ще спечелят и убийците на българите – банките, нали чрез тях ще се плащат глобите. Ще спечелят частните съдебни изпълнители, алчни адвокати, чиновници и т.н.

Дванадесето, операцията има още и социалнопсихичен ефект: внушава подчинение, покорност и примирение сред българските граждани.

Това са истинските причини опиянено и с влажен поглед да се глаголи от трибуната на Парламента за задължително гласуване, и повечето депутати подмокрено да го аплодират, провиждайки тлъсти субсидии. Добра си е далаверата, няма що?

автор: акад. Петър Иванов, Демографски институт при БАНИ

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *