ТОРНАДО БГ Психоанализа Курс по психоанализа – лекция 54

Курс по психоанализа – лекция 54

ВИЛХЕЛМ РАЙХ

Дами и господа,

Райхианството е особена школа, която се характеризира с интересни нахлувания на психоанализата в най-неочаквани области, които са обикновено съвършено чужди на ортодоксалните фройдисти и въобще на хората, които се занимават с дълбинна психология.

Можем да считаме, че райхианството няма аналог като ексцентрика както на възгледите и концепциите, така и на особената психотерапевтична техника, насочена към анализиране на характера и към работа с невротичните структури в него.

Самото учение е известно освен като райхианство (по името на създателя си Вилхелм Райх), но и като оргономия (от изобретеното от Райх понятие оргон – от оргазъм, за осезаема биологична енергия).

За Вилхелм Райх причината за всички неврози е потискането на енергията на оргазма. Ни повече ни по-малко.

Съответно райхианската психотерапия е известна като оргонотерапия или ветеготерапия (от vegeto – оживявам, в смисъл ползване на жизнените, биологичните, процеси).

Райхианството поразява с неординерните си интереси към такива области на социалната практика като сексуално-политическите движения, сексуалната икономика, „мускулната броня“ при вегетотерапията и определено комунистическата тенденциозност на отправните пунктове в теорията, даваща основание да се говори за райхиански фройдо-марксизъм, който е жестоко преследван от IPA.

Във всички случаи при райхианството имаме работа с интересни гледни точки и любопитни интерпретации на психичните и социалните феномени.

Може би тъкмо затова това тази неофройдистка школа има толкова привърженици и последователи, сред които са: Ото Фенихел, Александър Нийл, аржентинската психоаналитичка Мари Лангер, донякъде Херберт Маркузе, Виктор Франкъл и др.

Вилхелм Райх е роден в Добцау, село в Галиция (в Австрия), през 1897 г.

В същата година е роден и Ото Фенихел, друг известен фройдо-марксист. В същата година започва и войната между Гърция и Турция за остров Крит, Рудолф Дизел създава дизеловия двигател, в Бостън се провежда първият маратон, а в България бай Ганю убива Алеко Константинов-Щастливеца.

Вилхелм Райх произхожда от еврейско семейство, което се препитава със земеделие.

В общи линии детството му е волно и радостно до деня, в който майка му се самоубива.

Причината е разкриването от съпруга ѝ на нейната любовна връзка с домашния учител на двете деца в семейството (Вилхелм има по-малък брат Роберт).

За това разкриване помага самият Вилхелм Райх, като съобщава на баща си какво е видял в спалнята.

След самоубийството, за което той цял живот може би се чувства виновен, настъпват още семейни катаклизми.

Не след дълго баща му се разболява от туберкулоза и също умира (през 1914 г.), когато Вилхелм е на 17 години.

На тази възраст Вилхелм Райх става глава на семейството, поема управлението на фермата и започва да се грижи за собственото си битие и за битието на близките си.

Едновременно с това той учи в гимназията и я завършва успешно.

Селската семейна ферма фалира, както може да се очаква, семейството изпада в нужда, но въпреки всичко Вилхелм Райх кандидатства и е приет във Виенския университет със стипендия по бедност.

Ориентира се към медицината, като преди това учи и право.

Чете много и то модерните за онова време Фридрих Нитше, Анри Бергсон и Хенрик Ибсен.

Също като Ото Ранк той е запленен от ибсенов образ (от пиеса) и донякъде, както Ранк, се отъждествява с него – Пер Гинт, любим романтичен образ в изкуството, включително в живописта, в музиката (сюитата „Пер Гинт“ на Едвар Григ, например) и др.

Сетнешния му живот и особено краят на жизнения му път потвърждават по удивителен начин сходството на съдбата му със съдбата на Пер Гинт, в която доминират романтични издевателства, ексцентричност, преследване и лудост (Райх, смятан и третиран като шизофреник, умира в американски затвор).

На 22 години среща Зигмунд Фройд и само след една година е приет в неговия психоаналитически кръг.

Запознава се с връстника си Ото Фенихел, с когото стават близки приятели.

Среща и жената, за която се жени. Това е Ани Пинк.

Увлича се по психоанализата толкова силно, че още съвсем млад твърде амбицирано чете доклад пред Виенското психоаналитическо обединение.

Докладът е на тема, разбира се, визираща и Пер Гинт.

По-късно той последователно мести психоаналитическия си интерес към гениталността и гениталното либидо, към функциите на оргазма, към мазохизма, към психологията на фашизма, биоелектричеството, оргонната (както той я нарича) терапия на рака и др., за да стигне към края на живота си до публикуването на съчинения като „Космическата оргонна енергия и ефирът“ и… „Убийството на Христос“.

Твърде млад, но вече е фаворит на Зигмунд Фройд (през 1922 г. е първи асистент в неговата поликлиника, а от 1928 г. става вицедиректор).

Казват даже, че Фройд го нарекъл „най-добрия ум на обществото“.

Години по-късно отношението на Зигмунд Фройд коренно ще се промени и от снизходителност („Имаме тук един храбър, но буен млад страстен мономаниак“ – както пише Фройд на Лу Андреас-Саломе за Райх през 1928 г.) присъдата му спрямо Вилхелм Райх ще е категорична и доста по-различна: „Той няма нищо общо с психоанализата“.

Междувременно Вилхелм Райх е сполетян от нещастия: умира брат му Роберт от същата болест, както баща им – туберкулоза.

Райх също се разболява от туберкулоза и се лекува в швейцарските Алпи.

Чете Карл Маркс и става комунист.

И с това той е първият фройдо-марксист, колкото и парадоксално да изглежда това понятие сега.

Посещава Съветския съюз и очевидно е възхитен от ставащото там.

Пише книга, подобна сталиновите „трудове“ със заглавие: „Диалектически материализъм и психоанализа“.

Излиза и книгата му „Функцията на оргазма“, в която говори за оргастичната потенция.

Премества се в Берлин, но когато идват нацистите, той се чувства в тройна опасност заради това, че е евреин, комунист и психоаналитик.

(Четвъртата опасност, че не е съвсем с ума си, засега е скрита.)

Емигрира своевременно в Копенхаген.

В сексуално свободния град той се развежда с Ани Пинк и има любовна авантюра с полската балерина Елза Линденберг, за която после се жени.

След Дания се мести в Швеция.

После в Норвегия.

Но там го обвиняват в порнография и в мошеничество.

Изключват го отвсякъде, където е бил член: от комунистическата партия, от психоаналитическото обединение, от IPA и т.н.

Както може да се очаква, в подобни случаи човек се обръща на запад, към Страната на неограничените възможности.

И Вилхелм Райх се настанява в Ню Йорк сити.

Работи по теорията си за оргонната енергия.

Измисля нови понятия: оранур (антиядрен оргон), КОРЕ (космическа оргонна енергия) и др.

(Знаем от психодиагностиката, че създаването на хапакси – новоизмислени думи, е характерно за страдащите от шизофрения.)

Започва работа в същия Психоаналитичен институт, където са Карен Хорни и Ерих Фром.

Райх се среща и с Алберт Айнщайн във велика „Среща на умовете“, по неговите собствени думи.

Въобще открай време има една голяма дилема за Вилхелм Райх: спори се дали той е надарен с надчовешки дарби или просто е сполетян от доста сериозни психични страдания?

Осенен или сполетян?

Аз мисля, че по-скоро е второто.

Вилхелм Райх инсталира оргонна инсталация на камион и отива с него в Аризонската пустиня, за да предотврати разрастването ѝ, на нея, пустинята, и да я превърне в Едемови градини.

В Америка Вилхелм Райх се развежда отново и се жени за трети път. Този път жена му е Илзе Олендорф.

Двамата с нея оборудват специални оргонни лаборатории и започват да изследват… Космоса и Вселената, като нашенската БАН.

Това става в щата Мейн, близо до града, в който по-късно твори психоделичният Стивън Кинг, знаете го всички.

Двамата с Илзе откриват vis vitalis (жизнената енергия, нещо като перпетуум мобиле).

Хващат я тази енергия, задържат я и я вкарват в специални оргонни акумулатори.

Това са кутии, които имат изключителни терапевтични свойства, според тях двамата, като лекуват дори и нелечими страдания (рак) от всякакво естество.

Технологията на лечението с акумулаторите е много проста: пациентът влиза в нещо като телефонна кабина с оргонна енергия и излиза излекуван.

При семейството идва НЛО-та, НАСА е в течение на всичко, двамата с жена си променят климата в Америка, свързват се с извънземни… Абе, луда работа.

И тук, както се казва, идва Линейката, в която едри санитари носят една специална риза с много дълги ръкави.

А в САЩ заедно с линейките винаги идват и силите на реда, въоръжени.

Вилхелм Райх е обвинен, признат за виновен и осъден за шарлатанство.

Защо ли в съда не отчитат параноята му (на стари години той се идентифицирал даже и с Иисус Христос)?

Пращат го в затвора в Луисбърг.

Там умира от инфаркт. Може би.

Въпреки всичко, творчеството на Вилхелм Райх импонира с неочакваността на идеите, с екстравагантността си и с екзотиката си.

Райх показва, че всичко, даже и терапията на психично болни, може да е интересна и да се свърже с всичко останало на този свят – с биоенергията, с фашизма, с болшевизма, с гениталиите, с климата, с

полските балерини, с НЛО, със сексуалната революция, с Аризонската пустиня, с космическите сили, с телефонните кабини и т.н.

Независимо, че съвсем категорично Вилхелм Райх и неговото дело са включени в регистъра на най-прочутите конспирации и интриги в световната история и че той определено е слабост на комунистите, единствено него признават от психоаналитиците, в интересната история на дълбинната психология все пак има място за персоната му и за неговите чудновати идеи.

Надявам се, дами и господа, че сте доволни. Няма как да не е така, знам.

До скоро!

Related Post

Курс по психоанализа – лекция 81Курс по психоанализа – лекция 81

ИДЕНТИФИКАЦИЯ Дами и господа, Като понятие-компонент на методологическия апарат на психоанализата идентификацията заема особено положение, тъй като се ползва твърде интензивно не само в клиничната психоанализа, но и в социалната